dinsdag 25 september 2018

Het leven van Boeddha, de weg naar nu


Expositie "Het leven van Boeddha, de weg naar nu" in de Nieuwe kerk, Amsterdam
Millennia-oude objecten en moderne kunst van onder andere Ai Weiwei en Yoko Ono zijn gecombineerd. Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018; speciaal voor deze tentoonstelling zijn kunstwerken gemaakt.

Exhibition  "Buddha’s Life, Path to the Present",  Nieuwe Kerk, Amsterdam
Ancient and modern are spectacularly combined in the exhibition Buddha’s Life, Path to the Present at De Nieuwe Kerk. You can admire a wealth of thousand-year old objects and contemporary art by artists including Ai Weiwei and Yoko Ono. The earliest object dates from the third century AD, the latest from 2018. A few works have been created especially for this exhibition.



Ai Weiwei, Tree, 2010




Pair of temple door guardians, 14th century, East Java



Boeddha Vairocana, Indonesia, Central Java, 9the century



Yoko Ono, Three Mounds, 2018



Departure from the palace
, Pakistan, 3th - 6th century



Boeddha Sakyamuni, 
Thailand, 14th century



Michelangelo Pistoletto, Boeddha, 2008



Boeddha, Thailand, 18th century




Quan’Am with Ngoc and Kim Dong and two guards, Vietnam, 17th century or earlier



Avalokitesvara Ekadasamukha, China, 18th century



maandag 17 september 2018

Klim naar de hemel


Alkmaar, Grote of Sint Laurenskerk

De Grote of Sint Laurenskerk in Alkmaar bestaat 500 jaar in 2018. Ter gelegenheid daarvan kun je langs de kerk omhoog: Klim naar de Hemel. Je kan naar een balkon op 20 meter hoogte klimmen, dan dóór een raam in de kerk lopen en Het Laatste Oordeel, een schitterende gewelfschildering van Jacob van Oostsanen aanschouwen! Vervolgens is het mogelijk naar het dak van de kerk op 40 meter hoogte te gaan.


 Plafondschilderingen van Jacob Cornelisz van Oostsanen uit 1516


Het Laatste Oordeel met Christus als rechter op een regenboog in het midden en links de Hemel en rechts de Hel. Onder Christus is de aartsengel Michaël bezig met de wegen van de zielen.














In de kerk zijn de luiken van het Laurentius-altaarstuk uit 1538-1542 van Maarten van Heemskerck te bezichtigen. In 1581 werd het altaar verkocht aan de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar is het eeuwenlang gebleven, maar in het kader van het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk Alkmaar, zijn de zijluiken tijdelijk weer te bezichtigen op hun oorspronkelijke plek.